Mesto začalo s rekonštrukciou historického objektu Caraffovej väznice

12.11.2010 Prešov

Prešov 12. novembra (TASR) – Mesto Prešov dnes oficiálne začalo rekonštruovať Caraffovu väznicu na Florianovej ulici, ktorá je zapísaná do zoznamu národných kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky.
Po stavebných úpravách tejto historickej budovy, tu vznikne priestor na prezentáciu kultúrneho dedičstva regiónu, umenia a organizovanie spoločenských a osvetových aktivít.
Obnova sa môže realizovať vďaka nenávratným finančným prostriedkom, ktoré samospráva získala z Regionálneho operačného programu zameraného na posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov.
Celkové náklady na projekt predstavujú takmer 436.200 eur, pričom 85 percent z výdavkov bude hradených z európskych fondov, desať percent zo štátneho rozpočtu a mesto sa bude na ňom podieľať sumou 39.416 eur.
\"Tento objekt by mal po rekonštrukcii slúžiť na účely galérie mesta, taktiež na rôzne kultúrne podujatia s kapacitou do 60 ľudí. Mala by tu byť aj takzvaná komnata solivarskej čipky, ktorá je typická pre tento región a komnata, kde bude vystavený opál z neďalekých opálových baní Dubník, \" uviedla pre TASR hovorkyňa radnice Iveta Adamová. Dodala, že stavebné práce by mali trvať vyše pol roka a definitívne ukončenie projektu je naplánované na jar 2012.
V rámci rekonštrukcie sa opravia obvodové múry a strecha. Zároveň dôjde k výmene podláh, omietok a elektroinštalácie v interiéroch objektu. Ten pripoja na vodovodnú, plynovú a kanalizačnú sieť. Priestory vybavia novými informačno-komunikačnými technológiami a nábytkom. Vzniknú tu viacúčelové spoločensky využiteľné priestory, nové schodisko, ktoré prepojí prízemie a prvé podlažie, kancelárie a sociálne zariadenia. Vzhľadom na to, že ide o historickú a kultúrnu pamiatku, všetky stavebné úpravy budú prebiehať pod prísnym dohľadom pamiatkarov.
Podľa historika Petra Kónyu je Caraffova väznica jedinou svetskou stavbou v gotickom štýle v Prešove, ktorú vybudovali na prelome 15. a 16. storočia. Kedysi sa tu nachádzal sklad stredovekého mestského hostinca, neskôr sklad mestských váh, zbrojnica a údajne tu bola v istom čase aj mučiareň. V 20. storočí objekt slúžil ako archív dokumentov.
Označenie budovy ako Caraffova väznica sa začalo používať až v 19. storočí a so samotným neapolským grófom Antóniom Carrafom a udalosťami známymi ako Prešovské krvavé jatky z roku 1687, podľa historika až tak veľa spoločného nemá. Cisársky generál Caraffa dal vtedy po nespravodlivom súdnom procese pri Evanjelickom kolégiu v Prešove popraviť 24 uhorských mešťanov a zemanov za účasť na údajnom sprisahaní proti panovníkovi Leopoldovi I.
 

Vyberte región

mark